Skip to main content

Photo of Vanilla Farmer

Alle fortjener sin rettmessige andel

Hos Ben & Jerry's tar vi rettferdighet på alvor. Rettferdighet er en del av alt vi gjør, enten det gjelder hvordan vi behandler våre ansatte, gir tilbake til samfunnet eller utvikler nye smaker for våre kunder. Det er derfor vi vil sørge for at våre jordbrukere også får en rettferdig handel. Vi støtter Fairtrade, en verdensomspennende bevegelse som jobber for at småbønder i utviklingsland kan overleve på den svært konkurransepregede globale markedsplassen. 

Ben & Jerry's har alltid gjort sitt beste for å være sosialt og miljømessig ansvarlig ved anskaffelse av ingredienser. I 2005 var vi den første iskremprodusenten i verden som brukte Fairtrade-sertifiserte ingredienser. I 2010 bestemte vi oss for å engasjere oss helt og holdent i saken - i alle våre smaker og i alle landene hvor vår iskrem selges. Vi sørget for at absolutt alle ingredienser var Fairtrade-sertifiserte innen 2011 i Europa, og vi gjorde det samme i USA innen 2014.

Den verdensomspennende trenden i landbruket er at alt skal være større, mye større. Rettferdig handel er viktig fordi det sørger for en rettferdig pris for produktene til småbønder - i en utvikling som lett kan skyve dem helt ut av markedet. Det er gode nyheter for dem, deres familier og deres samfunn. Men det er også bra for oss (og for deg), fordi det betyr at vi får bruke deres fantastiske ingredienser i iskremen vår. 

Men det ligger mer bak historien om rettferdig handel. Tilknyttet velstand, tanken om at de som er vellykkede skal jobbe for å forbedre verden rundt seg, er en av Ben & Jerry's grunnleggende prinsipper. Rettferdig handel setter denne tanken ut i livet. Alle landbrukere i Fairtrade-systemet samtykker til å bruke miljøvennlige landbruksprodukter, benytte seg av rettferdige arbeidsstandarder og investere i sine samfunn. Fairtrades sosiale premie, et ekstra pengebeløp som betales i tillegg til den rettferdige prisen som landbrukerne mottar, gjør disse investeringene mulige. 

Fairtrade-sertifiserte ingredienser

Vi benytter fem Fairtrade-sertifiserte ingredienser. I 2017 betalte Ben & Jerry's kr 27,822,440.27 i Fairtrade-premiumer til våre småbønder og landbruksforeninger rundt omkring i verden.

SUKKER

kr 13,094,405.24 i Fairtrade-premium

Photo of Sugar Cane

Vi kjøper vårt søte Fairtrade-sukker fra en rekke forskjellige små landbruk, herunder de som er medlemmer av Belizes forening for sukkerprodusenter. Belize har blitt en global rollemodell innen sukkerproduksjon. Opptil 85 % av befolkningen i enkelte deler av landet er avhengige av sukkerindustrien, og det er derfor investeringer med Fairtrade-premiumer er så viktig. For eksempel så har en nylig iverksatt alternativ praksis for håndtering av skadedyr bidratt til å redde foreningens sukkeravling, samtidig som bruken av skadelige pesticider er betraktelig redusert. 

Photo of Cocoa Beans

KAKAO

kr 12,257,195.79 i Fairtrade-premium

Det er ikke tilfeldig at alle de deilige bitene med sjokolade finner veien til våre begre. Vi samarbeider med kakaoprodusenter i Elfenbenskysten, som produserer omtrent 40 % av all kakao i verden (selv om mesteparten av avlingen ikke er rettferdig handel). Fairtrade-premiumen gjorde det mulig for et kooperativ å bygge en ny medisinsk klinikk, ansette en sykepleier, montere solcellepaneler og kjøpe en vannpumpe. Vi bruker også Fairtrade-kakao fra produsenter i Ghana, hvor de har investert i skoler på landsbygda og stipend for barna. 

VANILJE

kr 1,831,260.81 i Fairtrade-premium

Photo of Vanilla Beans

Vanilje er en viktig ingrediens i mange av våre favorittsmaker. Selv om mesteparten av verdens vanilje produseres på Madagaskar, sliter mange av jordbrukerne med å tjene til livets opphold. Som vi har sett over hele verden, så vil samfunn ofte kollapse når gårder går konkurs. Fairtrade-priser bidrar til å bryte denne syklusen. Et av kooperativene vi samarbeider med på Madagaskar brukte sine Fairtrade-premiumer til å pusse opp helsesenteret, reparere en skole og bygge et kontor. Vi samarbeider også med Faitrade-produsenter av vanilje i Uganda som har begynt å skape uavhengige nettverk får å opprettholde deres livvstil samt sikre bærekraft.  

Photo of Coffee Beans

KAFFE

kr 360,912.79 i Fairtrade-premium

Kaffekooperativet Hutasco i Mexico forsyner oss med store deler av vår Fairtrade-kaffe. Siden 2010 har vi kjøpt nesten 140 000 kilo kaffe av dem til smakene våre. Fairtrade-premiumer hjelper kooperativets 1465 landbrukere, og deres familier og samfunn, på mange måter. De har bidratt til byggingen av et medisinsk senter, et bibliotek og skoler; utviklingen av stipend og utdanningsprosjekter; og produksjonen av 400 tonn med kompost. 

BANANER

kr 267,737.52 i Fairtrade-premium

Photo of Bunches of Bananas

Alle elsker bananer, og det er en av grunnene til at vi kjøpte mer enn 50 tonn med Fairtrade-bananer fra El Guabo-kooperativet i El Oro-provinsen i Ecuador i 2014. Vårt kjøp av disse bananene hjalp kooperativets 154 landbrukere med å fullføre flere viktige prosjekter, som å tilby stipend til lokale barn, hjelpe barn i nød med språklig og fysisk terapi samt å gjøre helseomsorg mer tilgjengelig for landbrukere, arbeidere og deres familier. 


Synes du ikke at Ben & Jerry's smaker enda bedre når du vet at alt det gode som brukes i smakene våre er Fairtrade-sertifisert? Hver gang du kjøper et produkt med FAIRTRADE-merket (det grønne og blå symbolet du ser på begrene våre), så hjelper du småbønder og deres samfunn til å lykkes.