Fairtrade

Siden 2005 har vi forpliktet oss til å lage iskrem fra Fairtrade-sertifiserte ingredienser. Vi har hatt sosialt tilpassede retningslinjer for varekjøp siden 1980-tallet.

Alle fortjener sin rettmessige andel

Hos Ben & Jerry's tar vi rettferdighet på alvor. Rettferdighet er en del av alt vi gjør, enten det gjelder hvordan vi behandler våre ansatte, gir tilbake til lokalsamfunnet eller utvikler nye smaker for våre kunder. Det er derfor vi vil sørge for at bøndene våre også får en rettferdig behandling. Vi støtter Fairtrade, en verdensomspennende bevegelse som jobber med å sørge for at småbønder i utviklingsland kan overleve på den svært konkurransepregede globale markedsplassen. Vi kjøper inn fire kjerneingredienser med Fairtrade-vilkår: Sukker, kakao, vanilje, kaffe og bananer.

I 2005 var vi den første iskremprodusenten i verden som brukte Fairtrade-sertifiserte ingredienser. Og i 2010 bestemte vi oss for å forplikte oss helt og holdent til saken — i alle våre smaker og i alle landene hvor vår iskrem selges. Vi sørget for at absolutt alle ingredienser var Fairtrade-sertifiserte innen 2011 i Europa, og vi gjorde det samme i USA innen 2014.

Den verdensomspennende trenden i landbruket er at alt skal bli større, mye større. Rettferdig handel er viktig fordi det sørger for en rettferdig pris for produktene til småbønder, i en utvikling som lett kan skyve dem helt ut av markedet. Det er gode nyheter for dem, familiene deres og lokalsamfunnet. Men det er også bra for oss (og for deg), fordi det betyr at vi får bruke deres fantastiske ingredienser i iskremen vår.

Men det ligger mer bak historien om rettferdig handel. Tilknyttet velstand, ideen om at de som har lykkes skal jobbe for å forbedre verden rundt seg, er en av Ben & Jerry's grunnleggende prinsipper. Rettferdig handel setter denne tanken ut i livet. Alle bønder i Fairtrade-systemet samtykker i å bruke miljøvennlige landbruksprodukter, benytte seg av rettferdige arbeidsstandarder og investere i lokalsamfunnet. Fairtrades sosiale premie, et ekstra pengebeløp som betales i tillegg til den rettferdige prisen som bøndene mottar, gjør disse investeringene mulige.

Producer Development Initiative

For å bygge på effekten av våre Fairtrade-innkjøp, har vi som mål å støtte og stryke småbondeprodusenter gjennom et program vi kaller Producer Development Initiative (PDI). PDI er en portefølje med spesifikke programmer utformet for å gjøre småbondeprodusenter i stand til å oppnå verdige livsopphold.

Det er tre primære målsetninger i PDI-programmet:

  • Oppnå en inntekt Fairtrade-produsenter kan leve av
  • Ta tak i klimaendringer i våre Fairtrade-forsyningskjeder
  • Styre kollektivene vi er engasjert med i Fairtrade-systemet

PDI-programmene drives av Fairtrade.

Les oppdateringer om Fairtrade og PDI-programmet her.

Synes du ikke at Ben & Jerry’s smaker enda bedre når du vet at alt det gode som brukes i smakene våre er Fairtrade-sertifisert? Hver gang du kjøper et produkt med FAIRTRADE-merket (det grønne og blå symbolet du ser på begrene våre), så hjelper du småbønder og deres lokalsamfunn med å overleve og lykkes. 

Partnerne våre

  • Fairtrade International er en global organisasjon som jobber med å sikre en bedre avtale for bønder og arbeidere.