Ben & Jerry’s-smaker som kan forsvinne grunnet klimaendringene
Klimaendringene skaper kaos i værsystemer over hele verden, og dette vises blant annet i de rekordartede temperatursvingningene i fjor. Dette bekymrer oss av en rekke grunner, blant annet effekten klimaendringene allerede har på matproduksjonen verden over.
Bønder planter, dyrker og høster inn basert på, stort sett, forutsigbart vær. Men hvis vi ikke begrenser karbonutslippene verden over, blir den nye standarden mer intens nedbør og lenger tørkeperioder som kan ødelegge hele avlinger. Disse fire Ben & Jerry's-ingrediensene er i faresonen på grunn av klimaendringene, og alle smakene som er basert på disse ingrediensene havner på listen over "utrydningstruede iskremer".
Kakao, også kjent som sjokolade:
Sjokolade er grunnlaget for mange av smakene til Ben & Jerry's, alt fra Phish Food til Chocolate Fudge Brownie. En studie utført av International Center for Tropical Agriculture påpeker at hvis temperaturen i Vest-Afrika stiger med 2,3 grader celcius innen 2050, blir regionen for varm til å dyrke kakao. En rapport som nylig ble utgitt av Earth Security Index viser at ikke bærekraftige landbruksteknikker har påvirket 40 % av landområdene som er egnet for kakaodyrking i løpet av de siste fire tiårene. Klimaendringene truer denne skjøre produksjonsmodellen ved å forverre tørkeperiodene over hele verden. Bønder som er avhengige av denne avlingen for å overleve må bytte til mer robuste planter eller gi opp å dyrke kakao. Det som skjer nå bare i Ghana og Elfenbenskysten, der 60 % av verdens kakao produseres, kan ha katastrofale konsekvenser for sjokoladeproduksjonen på verdensbasis.
Nøtter
Den deilige nøttesmaken til iskremer som Chunky Monkey står i fare, grunnet problemer med produksjonen av alt fra valnøtter til pistasj. Det viser seg at nøttetrær som er tilpasset tempererte områder trenger vinterkulden for å stimulere til ny vekst om våren. Det virker som det riktige klimaet for nøttedyrking er sårbart for stigende temperaturer i nøkkelregioner for nøttedyrking, som California, det sørøstlige USA, Kina og Australia. Mangelen på vinterkulde har allerede skadet nøtteavlinger i Israel, Marokko, Tunisia og Cape-regionen i Sør-Afrika. I motsetning til bakkeavlinger tar treavlinger lang tid å dyrke frem og blir modne trær sakte, så det er relativt umulig å flytte på seg når været endrer seg. Her er det ikke mulig å tilpasse seg, her må man starte fra grunnen av. Dette er en uoverkommelig utfordring.
Temperaturstigningen skaper også problemer for den kjente og kjære peanøttplanten, som er hjørnesteinen i smaker som Peanut Butter Cup. Vi trenger peanøttsmør til den deilige smaken, men peanøttplanten er faktisk ganske sart. Den krever jevn temperatur og akkurat passe mye regn for å overleve. En alvorlig tørke i 2011 tok knekken på årets avling i USA, og prisen steg med 40 %. Dessverre anslår 2013 National Climate Assessment fra U.S. Global Change Research Program at klimaendringene vil føre til varmere og tørrere somre i sydstatene, der mesteparten av peanøttene i USA produseres, og at de store prisøkningene kan gjøre peanøtter til en delikatesse.
Kaffe
Det kan virke umulig å komme seg ut av sengen om morgenen uten tanken på en kopp kaffe. Men vi ser allerede omrisset av en fremtid med mangel på både espresso og iskremsmaker som Coffee Coffee BuzzBuzzBuzz. Denne planten er tilpasset spesifikke klimasoner, så selv en temperaturøkning på 0,5 grad kan lamme den globale kaffeproduksjonen. Det skumle er at vi allerede er langt på vei mot å overgå det nivået på temperaturendringene. Det er like ille med for mye fuktighet. Uventet og uvanlig sterk nedbør har ført til en nedgang på 30 % i avlingene til indiske bønder. Som for mange andre avlinger har også klimaendringene skapt bedre levevilkår for en rekke skadedyr, inkludert kaffebillen. Sett som helhet er resultatene skremmende, og én studie spår at områdenen der kaffe kan dyrkes vil reduseres med mellom 60-80% innen 2080. Som Union of Concerned Scientists sier det : "det er på tide å våkne."
Kommer disse ingrediensene til å forsvinne? Det håper vi virkerig ikke. Bli med oss i kampen for å stoppe klimaendringene og å holde disse smakene unna listen over utrydningstruede iskremer!