Smaker vi kan miste på grunn av klimaendringer




Klimaendringen gjør det vanskelig for Moder Jord. Den globale gjennomsnittstemperaturen har økt kraftig de siste tiårene. Oppvarmede hav smelter polisen raskere enn noensinne, og naturkatastrofer slår til oftere og med økt intensitet.
Selv om det føles som om alt dette er langt unna hverdagen vår, er sannheten at klimaendringer sniker seg innpå oss. De er faktisk på vei rett mot fryseren din.
Snart vil du se en mangel på din favorittmat, inkludert –gisp! – Ben & Jerry’s. Vi får våre ingredienser fra bønder over hele verden, og når vi ikke har de forutsigbare værmønstrene som trengs for å dyrke jorda, kan det bety ingen kakao, ingen peanøtter og ingen Peanut Butter Cup-iskrem.
Dette er smakene vi har satt på vår “liste over utrydningstruede smaker”, fordi effektene av klimaendringene nærmere enn du tror.
Kakao, alias sjokolade
Forskere spår at kakaoproduksjonen kan falle med så mye som 50 % innen 2050. Det skremmer lokket av oss, fordi sjokolade er noe av det vi liker aller best i hele verden.
Kakao trenger et veldig spesifikt miljø for å trives. Kakao tregner fuktig luft og varme, men ikke kjempevarme temperaturer og masse regn. I Vest-Afrika, hvor over 70 % av verdens kakao dyrkes, har de mange plasser som passer til den beskrivelsen – foreløpig. Men etter hvert som temperaturene stiger og nedbørsmengden reduseres, vil de beste stedene for kakaodyrking skifte til høyereliggende områder. Det er bare ett problem – Vest-Afrika er temmelig flatt. Det betyr at det er ingen steder å dra når jorda blir for varm og tørr for dyrking av våre små, brune favorittbønner.
Det betyr at disse smakene er i fare:
Boom Chocolatta!
Cherry Garcia
Chocolate Chip Cookie Dough
Chocolate Fudge Brownie
Half Baked
Karamel Sutra Core
Phish Food
Nøtter
Nøttetrær er veldig spesifikke når det gjelder hvilket klima de trives i, akkurat som sjokoladen. Det aller viktigste er at de trenger vinterens kulde for å stimulere veksten på våren. Så etter hvert som vintertemperaturen kryper oppover, vil ikke lenger mandler, pecannøtter, valnøtter og pistasjenøtter få den kalde vinterhvilen de trenger. Studier spår at i løpet av det neste århundret vil jorda bli mindre og mindre gjestfri for nøttetrær, og de som trenger den lengste kalde vinterhvilken er de mest sårbare.
Og la oss ikke komme inn på peanøtter. Denne belgfrukten er kjent for å være kresen, og den trenger flere måneder med kontinuerlig varme og den riktige mengden nedbør. Det er ikke gode nyheter at det antas at regionene som produserer store deler av verdens peanøttforsyning (Kina, India og sørlige USA) vil oppleve mer tørke i fremtiden, spesielt hvis utslippene av drivhusgasser fortsetter som de gjør nå.
Er du bekymret for dine favorittsmaker med nøtter? Det er vi også. Som disse:
KAFFE
Vi vet ikke helt hvor vi hadde vært uten kaffe, men vi hadde definitivt ikke vært våkne og smilende. Ingen smiler av ødeleggelsen klimaendringer påfører kaffeavlinger.
Forskjellige kaffetyper har tilpasset seg forskjellige klimaer rundt omkring i verden. Det er det som gjør dem så unike (og er grunnen til at våre kaffesnobber i vennekretsen er så glad i sumatra mandheling, men ikke så glad i den etiopiske yirgacheffe på kafémenyen). Det er også grunnen til at små klimaendringer kan ha en stor innvirkning på produksjonen. Varmere temperaturer, lange tørkeperioder, ekstrem nedbør, mer motstandsdyktige skadedyr og sykdommer som sprer seg raskt gjør det vanskelig for kaffeproduksjonen. Og –du gjettet riktig – alt dette er forbundet med klimaendringer.
Med denne farten spår en studie at antall eksisterende regioner som er egnet for kaffedyrking kan reduseres med 65–100 % innen 2080. Det betyr mye mindre av dine favorittkaffesmaker:
Er du redd nå? Det er vi. Etter hvert som effektene av klimaendringer kryper nærmere og nærmere hverdagen vår, blir det mer og mer viktig at vi gjør alt vi kan for å redusere globale utslipp og jobber mot en mer bærekraftig fremtid. Vær en del av løsningen, og behold dine favorittsmaker fra Ben & Jerry’s i samme slengen.