Byer verden rundt venter ikke på klimasamtalene
Det er noen ting vi vet helt sikkert: klimaendring er virkelig, det skjer akkurat nå, og det kommer til å bli mye, mye værre hvis vi ikke gjør noe med det. En annen ting vi vet er at verdens nasjoner har reagert alt for sakte. Men det finnes også gode nyheter som du kanskje ikke har hørt: stille og effektivt har mange av verdens største byer gjort tidligere utenkelige tiltak for å jobbe mot en energieffektiv fremtid med lavere karbonutslipp. Disse byene beviser at en karbonnøytral fremtid ikke bare er mulig, den er på vei. Her har du fem byer rundt om i verden, som (blant mange andre) har kommet igang med tiltakene:
Sydney, Australia
Solrike, varme Sydney genererer mesteparten av energien som gir kraft til og kjøler ned de 4,5 millioner innbyggerne med kull, en av verdens skitneste energikilder. Men som del av en ambisiøs, ny tiltaksplan som ble lansert i 2008, planlegger Sydney å redusere utslippene av drivhusgasser med over 70 % innen 2030. Hvordan skal de få til dette? Ved å sørge for at energien de bruker blir generert lokalt. Målet er å hente all energien som byen bruker innen 250 km fra bykjernen. Innen 2030 skal 30 % av energiforbruket bestå av energi fra sol-, vind-, geotermisk og andre fullstendig fornybare kilder. Resten skal hentes fra mye mer effektiv generering: oppvarming, nedkjøling og elektrisitet fra én kilde. I visse tilfeller betyr dette bruk av gasser som fanges opp fra biomasse eller avfallsstrømmer.
New York City, NY USA
New York har nytt godt av å ha hatt flere ordførere på rad som tok klimaendringene på alvor, selv om partiene de tilhører ikke gjorde det. Tidligerer ordfører i New York, Michael Bloomberg, satte som mål å oppnå 30 % reduksjon i utslippene innen 2030, og i allerede i 2007 var byen godt på vei og hadde oppnådd en reduksjon på 19 %. Den nåværende ordføreren, Bill de Blasio, har enda mer ambisiøse mål. Ordføreren tar sikte mot en reduksjon på 80 % innen 2050, men det kan det bli vanskelig å få til. Byen fokuserer på byggmassen, og leder ved et godt eksempel. New York starter med å installere solpaneler på 24 offentlige skoler. Dette er de første av over 300 offentlig sponsete solkraftprosjekter i løpet av det kommende tiåret. New York prøver å oppnå mer effektiv energibruk ved å øke isolasjonen, skape mer effektive varmeanlegg og bytte ut lys- og kjøleanlegg. Byen tilbyr insentiver for å få med private aktører i arbeidet, og kaller målet sitt en "moralsk plikt". De vurderer også å begynne å påby effektivisering. Både fagforeninger, miljøverngrupper og eiendomsaktører støtter ordføreren i denne kampanjen. New York City samarbeider om å bekjempe klimaendringene.
Frankfurt, Tyskland
Det er ingen land i verden som tar fornybar energi like på alvor som Tyskland gjør. Som del av sitt utrolige "energigivende" (energiovergang)-prosjekt, skal ikke Tyskland bare kvitte seg med atomkraftverkene sine, de gir full gass mot overgang til sol- og vindkraft. Så det er ikke overraskende at tyske byer er godt på vei mot karbonnøytralitet, med sine ambisiøse mål og raske innovering. Frankfurt er en økonomisk drivkraft både i Tyskland og på verdensbasis. Men selv om økonomien der har vokst med over 50 % siden 1990, har karbonutslippene blitt redusert med 15 %. Frankfurt har nå forpliktet seg til å være 100 % karbonnøytrale innen 2050. Det er et mål det står respekt av. For å nå målet sitt bruker Frankfurt strenge byggekrav og en designfilosofi basert på radikal energikonservering og energieffektivitet for byggmassen sin, og investerer tungt i fornybar energi.
San Diego, CA, USA
Ikke la deg lure av det fantastiske været og den avslappede livsstilen. San Diego legger storslagne planer. Myndighetene har satt som mål å bruke 100 % fornybar energi innen 2035, og å redusere utslippene av drivhusgasser fra alle kilder med 50 % i løpet av den samme perioden. Kan de klare dette? Tidsplanen er kanskje litt aggressiv. Men San Diego har solskinn omtrent året rundt, og antallet solpaneler stiger dramatisk. Byen har satt seg mange fornuftige, juridisk bindende mål, som å sørge for at San Diego blir et bedre sted for fotgjengere og syklister, plante utallige nye trær, utvide infrastrukturen for elektriske biler og oppdatere byggeforskriftene for å spare energi.
København, Danmark
Det virker som danskene får til alt de prøver. De regnes for å være det lykkeligste folkeslaget på jorden, og i København jobber de mot å bli verdens første karbonnøytrale hovedstad. Målet er ganske ambisiøst: de skal klare dette innen 2025. En av løsningene de jobber med er forbedring av transport og mobilitet. Danskene har designet et genialt nettverk av ultraeffektive trafikklys og sensorer for å redusere køer i trafikken, LED-gatelys som dimmes og tennes automatisk etter behov, og gjort det enda enklere og bedre å bruke sykkel som transportmiddel. København leder vei. Men over hele verden blir gamle, energikrevende lyssystemer byttet ut med LED-lys. Det er gode nyheter for planeten vår.