Hva er klimarettferdighet?
Hver gang man ser på nyhetene, virker det som om forskerne presentere nye bevis for at vi er og har vært i ferd med å bevege oss mot en varmere planet. Effektene av klimaendringene er allerede godt dokumentert over hele verden. Men det som ofte mangler i diskusjonen er hvem som påvirkes mest av disse endringene.
Klimarettferdighet er et konsept som vedkjenner seg at vår avhengighet av fossilt brennstoff har gitt urettferdige fordeler til de rikeste landene, mens uforholdsmessig mange av de negative effektene påvirker de fattigste rundt om i verden. For eksempel i Afrika, der bøndene ikke har noen støtteløsninger hvis avlingene svikter, ser man at klimaendringenes effekt på jordbruket forsterker de eksisterende ulikhetene.
Over hele verden flytter folk i utviklingsland mot større byer for å finne arbeid. Men klimaendringene truer grunnleggende naturressurser, inkludert vann, og øker sjansen for naturkatastrofer som orkaner og tyfoner, som gjør enorm skade på kystområder. Utviklingslandene sliter allerede med alvorlig mangel på infrastruktur, og alle effektene av klimaendringene vil føre til enda større forskjeller mellom de som bor i et skur og de som bor i en skyskraper i sentrum.
I USA vil det stigende havnivået som skyldes klimaendringene fortrenge fattigere samfunn. Vi har allerede sett hvordan orkaner som Katrina ødelegger mindre privilegerte kystsamfunn. Faktisk ligger fire av de ti byene som er mest sårbare for farlige oversvømmelser i USA. Den samme studien spår at flomskade vil koste byer verden rundt 1 billion dollar hvert år, med mindre disse byene tar steg for å tilpasse seg. Studie etter studie viser hvordan fattige samfunn og mørkhudete i gjennomsnitt er mest utsatte for forurensningen fra planering av fjell, kraftverk, giftig avfall, bilforurensning og en hel rekke helsefarer.
Klimaendringene koster allerede 1,2 billioner dollar i året, og det anslås at det vil koste 67 billioner dollar å hjelpe utviklingslandene med å tilpasse seg. På grunn av alt dette, og mye mer, må vi fokusere på Hvem når det gjelder klimaendringene, ikke bare Hvorfor og Hvordan.
De gode nyheten er at land over hele verden begynner å forstå den etiske og økonomiske betydningen av klimarettferdighet. Ben & Jerry’s har sluttet seg til kampanjen for klimarettferdighet for alle. United Nations Green Climate Fund satser på nettopp dette. Målet deres er å sikre økonomiske forpliktelser fra rike land så de styrker de investeringene i utviklingsland som kutter utslippene, utvider den fornybare energien og tilpasser seg de effektene av klimaendringene som allerede har blitt virkelighet. Det viktig å opprette tiltak som GCF, men det er enda viktigere at de rike landene i verden gjør sitt for å sikre at de får nok penger til å jobbe.
Hvis de får tilstrekkelige midler, kan programmer som Green Climate Fund bidra til å rette opp i denne ubalansen og skape en mer bærekraftig fremtid for oss alle. La oss sørge for at vi tar klimarettferdigheten på alvor, og få fart på disse tiltakene for å få verden på rett spor.