De 7 mest nyskapende løsningene på klimaendring
Om vi lar klimaendringen gå sin gang, vil man kunne se bikinier og tikibarer der vi tidligere så parkaser og isbreer. Isbjørnene gjør som dinosaurene — blir overopphetet og forsvinner. Overskriftene ville være: Verdens siste isfjell blandet til deilig daiquiri. Med mindre vi kan slå bryteren over til kaldt.
I tillegg til vanlige solcellepaneler og batteridrevne biler, så utarbeides og iverksettes det —kreative løsninger på klimaendringer —daglig.
Her kommer 7 "skulle ønske vi hadde tenkt på det tidligere"-nyskapinger som vil smelte hjernen din, og ikke planeten.
1
Ta bølgen
Bølgeenergi fungerer på fantastiske måter Nylig utviklet amerikanske Northwest Energy Innovations et undervannsskrog som er festet til en flottør som griper tak i både vertikale og horisontale bølgebevegelser. Den smarte anordningen fanger opp havets bevegelser, og konverterer dem deretter til energi som overføres til land via en kabel. En testenhet, kalt Azura, ble montert på den amerikanske marinens teststed for bølgeenergi i Kaneohe Bay på Hawaii i fjor.
2
Blåsete bestevenner
I Skottland har myndighetene godkjent verdens største flytende vindmøllepark. De flytende vindturbinene er sammenkoblet med kabler og festet på havbunnen, og er de første i britisk farvann. Det forventes at de til sammen vil generere nok strøm til 20 000 hjem. (Eller 40 000 bittesmå hjem.)Ifølge The Guardian er det to lignende prosjekter i en tidlig utviklingsfase i Skotland, og flere er på vei i Norge, Portugal, USA og Japan.
3
Utnytte Jordas varme
Geotermisk energi høres skummelt ut, men det er overraskende enkelt. Det betyr at man utnytter den jordas naturlige varme – de 5500°C i jordas kjerne – til våre egne behov. De ytterste 3 meterne av jordas overflate holder seg så godt som konstant på 10-16°C hele året, og denne varmen kan brukes til å varme opp bygninger, vann og mer. Vi kan til og med konvertere den til elektrisitet med geotermiske kraftstasjoner, hvor jordas varme brukes til å lage damp som dreier på en turbin som får en generator til å produsere elektrisitet.
4
Solcellekjøring
Motorveier som går på kryss og tvers over planeten utgjør enorme asfaltmengder og masse trafikkrelaterte hodepiner. Men hva om disse veiene kunne lette på andre problemer ved å bli rene, fornybare energikilder som kan gi strøm til elektriske biler samt hjem og bedrifter som ligger langs deres bane? Solar Roadways har utviklet nettopp et slikt system. Panelene er laget av temperert glass, er sterke nok til å tåle en flåte med fylte tippvogner og inneholder LED-lamper for veimerking og skilter. De er utstyrt med varmeelementer som smelter bort snøen. De bruker mikroprosessorer til å kommunisere, så de er mye smartere enn vanlige sidegater.
5
Hjemmelagde isbreer
Resultatene av klimaendringer er isnende. Og verdens smeltende isbreer er noen av de tydeligste indikatorene på dette. Nå kjemper en utpost i Himalaya tilbake med bakgårdsisbreer som samfunnet har bygd for hånd. En pensjonert ingeniør fra landsbyen Chewang Norphel sto i spissen for et prosjekt som bruker irrigasjonskanaler og en beholder til å fange opp vann som fryser om vinteren. Den kunstige miniisbreen—omtrent 8 km lang og mindre enn 45 meter bred—smelter til brukbart vann for irrigasjon av avlinger når våren kommer.
6
Forvandle dårlige ting til natron
Frem til kullkraftverk blir etterlatt i støvet til fordel for ren energi, er det beste vi kan gjøre å prøve å rydde opp etter dem og deres biprodukter. Industriutslipp faller vanligvis inn under tre kategorier: Energi, varme og usmakelige forurensende midler. Selv om energi er bra og varme er ok, er karbondioksydgasser og syregasser som svoveloksyd fra industriavfall helt forferdelige. Det er her SkyMine-teknologi trår reddende til, og fanger opp og fjerner forurensende midler fra kraftanleggskanaler (de enorme røykpustende pipene) og forvandler dem til harmløs natron. Natron kan brukes i alt fra tannkrem og vaskemidler til å overvinne ekkel kjøleskapslukt. Selv om det ikke er en totalløsning på kullproblemet, så er det et godt bytte mot kvikksølv, sur nedbør og klimakrøplende CO2.
7
Pelletsenergi parerer kullproblemet
Tidligere i år begjærte verdens største offentlig eide kullrpodusent, Peabody Energy, med gruver i Australia og USA, seg konkurs. Sjokkerende? Egentlig ikke, med tanke på fallet i kullpriser, at naturgass er på vei opp og at et økt antall forskrifter for å bekjempe klimaendring er kommet for å bli. Selv om tiltak for ren energi foretrekkes over det mer sotete alternativet, kan biomasseindustrien ha funnet en midlertidig løsning i form av svarte pellets, alias tørket tre. Disse pelletsene har større energitetthet enn tradisjonelle trepellets, og er et fornybart karbonnøytralt alternativ til kull. Det fines allerede et sterkt marked for pelletsene i Europa, hvor eiere av kullanlegg er underlagt karbonavgifter.