1. desember 2016
Klimaendringene går stadig raskere, og rekordbøkene strever med å holde tritt. Som om en årlig omskriving ikke var ille nok – vi kunne ha skrevet dette halvveis inn i 2016 og hatt nok til å fylle opp hele boka!
Det er tydelig at virkningen av klimaendringer er eksponentiell – her ser du noen av de mange problematiske rekordene som ble brutt i løpet av 2016.
Det er ikke bare iskrem som smelter
Akkurat som med iskrem, er det best at iskappene holdes fryst. De spiller en nøkkelrolle i å moderere det globale klimaet, fordi de reflekterer solens stråling og holder polarregionene kalde. Vi vet alle at klimaendringer får dem til å smelte, men ny forskning anslår at hastigheten på smeltingen øker raskt. 2016 brøt rekord etter rekord, da omfanget av den arktiske sjøisen hver måned nådde et nytt lavmål.
Grønlands isdekke alene mister nå 269 milliarder tonn is årlig, noe som er nesten tre ganger så mye som i forrige århundre. Det er vekten tilsvarende 8,6 kvadrillioner (86 etterfulgt av 14 nuller!) halvlitersbokser med iskrem per år! Hvis hele USAs befolkning spiste én boks av hver av Ben & Jerry's’ 40 smakskombinasjoner hver dag, ville det allikevel ta over 900 år å komme gjennom hele den stabelen. Sett dem på rekke og rad, og de ville strekke seg fra jorda til sola og tilbake nesten 29 000 ganger!
Koste hva det koste vil
Isdekket i Antarktis inneholder nesten 90 % av verdens is, og de seneste simuleringene indikerer dessverre at isen smelter raskere enn vi opprinnelig trodde. Forskere frykter nå at havnivået kan stige mer enn 1,8 meter innen slutten av dette århundret, noe som er dobbelt så mye som den tidligere antatte stigningen. Dette er uten tvil katastrofalt for lavtliggende steder og kystsamfunn verden over, og det vil legge store byer som New York, Mumbai og Shanghai delvis under vann.
Stadig varmere
Det var litt av et år for globale temperaturer. Ifølge NASA var 11 av 12 måneder i 2016 de varmeste versjonene av seg selv siden registreringen startet. Juli var den varmeste måneden i historien, men ikke før den hadde brutt rekorden, kom august og tok førsteplassen på podiet.
Men la oss sette de individuelle rangeringene til side et øyeblikk, for det er de underliggende trendene som teller. 2014 var det varmeste året i historien, helt til 2015 kom. Og nå som 2016 tar ledelsen, er det vanskelig for selv den mest skeptiske skeptiker å nekte for at et mønster er i ferd med å formes. Selv Donald Trump synes å revurdere sin påstand om at klimaendringer er en bløff skapt av Kina!
Rekordstor mengde sjøis bryter løs
Det er stor bekymring rundt en svær sprekk i isbremmen Larsen C i Antarktis. Den kan forårsake at et flak så stort som delstaten Delaware i USA bryter av. Hvis du ikke kjenner til denne delstaten, skal du vite at den er over 5000 kvadratkilometer stor. For å sette det i perspektiv: Hvis du setter sammen bokser med iskremen vår side om side, trenger du rundt 650 milliarder isbokser for å dekke området.
Rekordtørke
På grunn av klimaendringer blir tørre regioner på planeten vår tørrere, og få steder rammes hardere enn Afrikas horn. Etiopia lider for tiden av verste tørke på 50 år, der 18 millioner mennesker har et presserende behov for hjelp. La oss stoppe opp et øyeblikk og få perspektivet: 18 millioner er mer enn befolkningen i London og New York City sammenlagt.
Dette har også en direkte sammenheng med den globale flyktningkrisen, siden et økende antall mennesker tvinges til å flykte fra hjemmene sine for å kunne dekke grunnleggende behov, som mat og vann.
Rekordhøye temperaturer
Ikke bare var juli 2016 den varmeste måneden noensinne gjennomsnittlig, den hadde også de høyeste temperaturene noensinne registrert på jorden. Mitribah, Kuwait sydet i brennende 54 °C den 21. juli, mens Basra i Irak fulgte på hakk i hæl en dag senere med trykkende 53,9 °C. En ny nasjonal rekord på 51 °C ble målt i den indiske staten Rajasthan i mai.
Men det er ikke bare i tradisjonelt varme regioner at vi ser slike unormale varmerekorder – de er alle en del av et omfattende mønster av økende temperaturer forårsaket av klimaendringer. Den 13. september 2016 var for eksempel den varmeste dagen i september i Storbritannia på over 100 år, med hele 34,4 °C, mens skyhøye temperaturer plaget store deler av USA under hetebølgen i juli.
La oss kjøle oss ned!
Det begynner å bli ganske så klart at vi er på randen av store klimaendringer, og det er en destinasjon uten returbillett! Hvis vi ønsker å avverge den forestående katastrofen må vi slutte å bruke fossilt brensel og gå helt over til fornybar energi. Skriv under på oppropet i dag, og la oss vise verdenslederne at vi mener alvor, og at vi må få en slutt på karbonutslipp og holde planeten vår, slik vi holder iskremen – kald!