Verdens største korallrev er i trøbbel – og ikke bare litt.
Noe forferdelig skjer ved kysten av Queensland, Australia.
Nei, det er ikke et skip fullt av ’Chocolate Fudge Brownie Ice Cream som synker under bølgene (puh!). Det er den langsomme, jevne blekingen av Great Barrier Reef. Og det er ikke en bra type bleking, som det du gjør med håret eller klesvasken din. Denne typen bleking stjeler revets sterke, vibrerende farger, svekker det omgivende økosystemet og truer revets livsopphold.
Verdens største korallrev
Great Barrier Reef består av over 2900 individuelle rev, og dekker rundt 344 400 kvadratkilometer (det er større enn Storbritannia og Irland kombinert!) og er tilholdssted for over 2000 sjødyr. Det er den eneste levende strukturen som er synlig fra rommet, et av verdens sju naturlige undere og en del av verdensarvlisten. Men en stor trussel henger over det.
Korallbleking er en dødsdom for revene
En serie med vitenskapelige studier har bekreftet et forferdelig skrekkscenario. Srudiene vise en korallbleking på 93 % av revene. Og 93 % er smertelig nært 100 %.
La oss starte fra begynnelsen. Koraller er levende organismer som trenger mat, sollys og riktige vanntemperaturer for å overleve. Vanligvis ernærer de seg på en type alge som heter zooxanthellae, som bor i korallenes vev. Det er nesten som å ha med seg en ryggsekk med snacks til enhver tid. Hva med korallenes sterke og vakre farger? De kommer også fra zooxanthellae. Når noe forstyrrer revets miljø – for eksempel varmere vanntemperaturer, forurensning eller for mye soleksponering – blir algen skremt og forlater korallenes vev. Dette gjør korallene fargeløse, sultne og veldig sårbare for sykdommer. Hvis blekingen varer lenge nok, vil korallene dø.
Legg skylden på klimaendringer (og El Niño)
Ekspertene sier at dette er det verste tilfellet av bleking som er registrert ved Great Barrier Reef. Dette er bare det siste og mest profilerte revet i verden som er rammet av bleking. Forskerne rapporterer om enorme mengder døde koraller over hele verden, fra Stillehavsatollen Kiribati til Hawaii og Det indiske hav.
Hva skjer her? Den nærmeste synderen er det sterke værfenomentet El Niño, som varmer opp havtemperaturen. . Ettersom globale temperaturer stiger år etter år og gjør El Niño-hendelsene mer alvorlige, er klimaendringer den største syndebukken på lang sikt. Neste gang gamle El Niño kommer på besøk, så trenger det ikke være like sterk for å ha en ødeleggende effekt på revene rundt omkring i verden.
Bleking skader det biologiske mangfoldet og økonomien
Revene er havets samlingssted. Akkurat som et bysentrum dekker revene mindre enn en tiendedel av havbunnen, men de spiller en rolle i over 25 % av verdens biologiske mangfoldighet. Revenes ødeleggelse i Australia og rundt omkring i verden vil ha katastrofale effekter på sjødyrene som allerede har problemer grunnet varmere vann.
Og verdien av denne naturressursen har en direkte innvirkning på befolkningen. Bare i Australia står revindustrier – som turisme og fiske – for 69 000 jobber og det som tilsvarer 4 milliarder amerikanske dollar i årlige inntekter (5,4 milliarder australske dollar). Områder fra Hawaii til Det indiske hav er like avhengige av friske revsystemer for å støtte deres lokale økonomi.
Hjelp revene med å overleve og trives
Den gode siden med alt dette er at det ennå er håp, fordi ikke all bleking er dødelig. Blekede rev kan få tilbake algene, og mange rev rundt omkring i verden har gått gjennom denne syklusen før og med hjelp returnert til sin gamle florering.
Nå som vi ser hva som skjer under bølgene er det vårt ansvar å stanse det og bevare disse naturens underverker for fremtiden. Det er en bra start å skrive under på dette oppropet, og dermed støtte en sterkere stillingtaken mot klimaendring og for en politikk som bidrar til å beskytte revene.